7 Tanda Awal Kehamilan

Pagi ini, saya tersedar semakin hari semakin kerap saya membuang air kecil. Kebiasaanya walaupun saya minum air yang banyak, tidak sekerap 2-3 hari ini ke tandas. Bayangkan setiap jam saya ke tandas membuang air kecil especially hari ini.

Then I just realized, sejak kebelakangan ini, saya kerap mencari makanan manis, ais krim dekat mess room (tempat makan di platform) ada macam masuk 3 kali saya ambil minggu ini, dan setiap pagi bangun memang rasa malas mau bangun. Tanda tanda seperti waktu awal saya mengandung dulu. Mungkin ya, mungkin tidak. Mungkin juga tanda tanda haid akan datang? Kita akan tahu selepas saya pulang nanti.

Tanda-hamil

Mari kita selongkar tanda-tanda hamil:

1) Haid Lewat
Ini adalah sebab yang normal sekiranya mempunyai kitaran hair yang teratur. Usah risau, pregnancy kit atau pregnancy test boleh didapati di farmasi berdekatan anda, kedai Watson dan Guardian pun ada., boleh terus check dekat rumah. Tidak perlu tunggu lama, kecuali macam kes saya, kena balik darat baru dapat disahkan. (Tidak lama lagi, don’t worry. Lagipun masih awal dan kitaran haid saya tidak teratur. Masih kena ambil langkah berjaga-jaga.)

2) Morning Sickness atau rasa mual
Biasanya kalau kita tengok drama yang tiba tiba muntah tu, terus kita pun tau heroin tu mengandung kan? Ya, memang itu adalah salah satu tanda juga. Ada juga ibu ibu yang sampai tahap berhenti kerja sebab morning sickness ni, jadi bukan sahaja suami perlu bagi sokongan moral, tapi majikan pun kenalah faham situasi ini. (Itupun kalau majikan sudi carikan pengganti sementara) Waktu saya mengandung dulu, tiada morning sickness cuma rasa mau makan manis manis itu ada.

tanda_hamil

3) Sakit Kepala atau Pening Pening
Hormon perempuan ni berubah apabila mengandung, jadi gangguan sakit kepala atau pening-pening boleh berlaku. Tekanan darah juga boleh rendah dan ada yang tinggi bergantung dengan fizikalnya.

4) Penat dan Malas
Bila isteri kamu rasa penat atau malas disebabkan mengandung, wahai suami janganlah cakap isteri mengada-ngada pula. Sudah kamu buat dia mengandung, jagalah dia seadanya, ingat senang mengandung? 9 bulan mengandung, suami juga yang dapat nama.

set-hamil-Shaklee

5) Mood Swing
Ada satu uncle saya cakap dulu, don’t messed with pregnant lady. Sensitive. Sekejap happy, sekejap nangis, sekejap habis kamu kena marah tiada sebab. Kepada sang suami, bersabarlah selama 9 bulan, kadang-kadang di awal kehamilan saja, tapi ada juga yang sampai anak lahir masih mood swing sampai meroyan. Berdoa banyak-banyak ya?

6) Kerap Buang Air
Bila wanita mengandung, saiz uterus berubah saiz dan compress pundi kening sampai memaksa untuk balik balik ke tandas buang air kecil. (Macam sekarang ini lah, setiap 1 jam p tandas, rasa gelisah pula)

tanda-tanda_hamil

7) Payudara yang Tegang dan Sensitif
Rasa macam payudara bengkak dan lebih sexy daripada yang biasa. Paling bagus pakai bra yang tidak berdawai agar payudara lebih selesa. Walaupun tanda tanda kehamilan ini bukan yang paling jelas, ia masih lagi satu petunjuk yang seseorang wanita itu hamil.

Ada banyak lagi tanda-tanda awal mengandung tapi 7 senarai di atas adalah yang banyak dialami oleh ibu ibu yang sudah berpengalaman.

Kalau sudah disahkan hamil, pastikan makanan terjaga kerana trimester awal ini sangat fragile, dan jika tidak berhati hati boleh menyebabkan keguguran. Dapatkan nutrisi yang secukupnya untuk tumbesaran si kecil dengan Set Hamil Shaklee, seperti mana yang saya pernah amalkan waktu anak pertama. (Mudah mudahan yang akan datang lagi)

Memperkenalkan Set Hamil Shaklee – Saya suka berkongsi sebab saya sendiri sudah mengamal dan rasa keberkesanannya.

set-hamil-murah

Vita-lea Iron Formula

♥ Dirumus khas dengan 28 vitamin-vitamin penting dan mineral perlu untuk kesihatan optimum dan tenaga
♥ Sumber Zat besi – kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia dalam wanita mengandung dan ibu menyusu masa trimester terakhir fetus menyerap zat besi dari ibu
♥ Mengurangkan risiko kelahiran bayi kurang matang
♥ Hemoglobin : mengangkut oksigen dalam darah (ibu dan bayi)
♥ Kuantiti darah meningkat semasa kehamilan

B Complex with Folic Acid

♥ Sumber Asid Folic: 400mcg harian sebelum konsepsi dan semasa awal kehamilan mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan tiub neuron sehinggan 70%.
♥ Menyokong sistem saraf sihat
♥ Penghasilan hormon dan sel-sel darah merah
♥ Penghasilan tenaga

Vita C Plus

♥ Sebagai sistem imum membantu lawan jangkitan dan penyakit (bagi wanita hamil, pantang dan menyusu bayi)
♥ Penghasilan kolagen – membina tulang rawan dan otot-otot dan tulang fetus
♥ Mengandungi bahan semulajadi seperti bioflavonoids , hesperidin dan rose hips untuk meningkatkan vitamin C

Ostematrix

♥ Kalsium untuk tulang kuat dan sihat(40% daripada susu ibi mengandungi kalsium)
♥ Membantu mengasimilasikan kalsium kedalam tulang dan menguatkan merangsang penyerapan kalsium
♥ Bantu dalam metabolisme tulang
♥ Mengaktifkan enzime yang menbantu dalam pembinaan kepadatan tulang

ESP
♥ Sumber protein yang mengandungi asid-asid amino lengkap termasuk 9 asid perlu
♥ Bebas laktosa secara semulajadi
♥ Bebas kolesterol secara semulajadi
♥ soya tidak diubah suai secara genetik(GMO)
♥ Membantu penghasilan susu ibu
♥ Trimester ke 2 & 3 bayi sedang berkembang dengan pantas
♥ blok-blok pembinaan asas ibu & bayi

Omega Guard
♥ EPA dan DHA memberi kesan positif terhadap perkembangan kognitif dan visual bayi bagi ibu hamil
♥ Mengurangkan risiko alahan kepada bayi yang dikandung
♥ Mengandungi 540mg EPA dan 360mg DHA.

HARGA SET HAMIL BASIC SHAKLEE
(effective April 2017 including GST)

Vita-Lea – RM99.38 (120biji untuk 4bulan)
B-Complex with Folic Acid – RM58.75 (120biji untuk 4bulan)
Vita C Plus – RM103.35 (180biji untuk 6bulan)
Ostematrix – RM64.93 (120biji untuk 1bulan)
================
Jumlah RM326.41
================

SET HAMIL PREMIUM (SET HAMIL BASIC + ESP + OMEGA GUARD)
(effective April 2017 including GST)

Vita-Lea – RM99.38 (120 biji untuk 4 bulan)
B-Complex with Folic Acid – RM58.75 (120 biji untuk 4 bulan)
Vita C Plus – RM103.35 (180 biji untuk 6 bulan)
Ostematrix – RM64.93 (120 biji untuk 1 bulan)
ESP – RM170.93 (2 sudu sehari 1.5 bulan)
OmegaGuard – RM144.43 (90 biji untuk 1.5 bulan)
================
Jumlah RM641.77
================

Ini adalah harga retail dan bakal ibu boleh mendapatkan harga yang lebih jimat apabila mendaftar sebagai ahli (worth RM69). Kelebihan jadi ahli, apabila vitamin habis, boleh beli dengan harga jimat sampai waktu beranak dan waktu menyusu nanti. Tiada paksaan untuk berniaga, kerana misi Shaklee adalah membantu kita untuk jana kesihatan. 48682427 - stamp or label with the text free membership, vector illustrationUntuk keterangan lanjut atau cara dapatkan FREE MEMBERSHIP, whatsapp saya:

–> http://www.wasap.my/60168128716
–> http://www.wasap.my/60168128716
–> http://www.wasap.my/60168128716

Atau beli online terus dengan kad Debit/Kredit:

–> http://bit.ly/2s87xlV
–> http://bit.ly/2s87xlV
–> http://bit.ly/2s87xlV

Girllyen Marcie (#Focus369)
Your Trusted SID
Pengedar Shaklee
Seluruh Malaysia
Tel: 0168128716
Email: detoxbah@gmail.com
FB: www.facebook.com/detoxbah
Instagram: www.instagram.com/detoxbah

* Walaupun produk-produk ini banyak memberikan manfaat, tapi produk produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Advertisements

About Girllyen

I started blogging since the year 2005. For fun and a place where I could express or let go my act of anger in different form of violence. Well, I'm not good at bad thing though. I found that life has it own purpose, so I go serious on photography by managing a few events, create a great team and enjoying our artsy stuff. Come to Social Media era where smartphones control over the civilization, blogging seems to be one of the ancient days of the internet days. Thanks to Google, we still enjoy doing it and here I am talking about Life, Art and Healthy Living. Not to forget about the joy of travelling and how to earn a living by spreading the goodness of being healthy. Hope you have a very fruitful blog walk here and thank you so much for keep inspiring and supporting my blog. Hugs & Love, Girllyen Marcie

5 Responses

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s