1 Sebab Kenapa Shaklee Lain Daripada Yang Lain

Setiap orang pasti ada cita-cita atau impian sendiri bukan? Selepas habis SPM, ada yang belajar bersungguh-sungguh untuk mengejar karier atau cita-cita yang mereka idamkan dari zaman persekolahan. Saya pernah dilabelkan sebagai perempuan yang bekerjaya di mana kerja lebih penting daripada segala-galanya. Dan mungkin itulah sebab saya ada sedikit lambat berkahwin. Pengalaman bekerja memang membawa banyak pahit manis dalam kehidupan terutama sekali masa yang digunakan untuk memuaskan kehidupan orang lain tanpa mengira kepentingan diri sendiri. Contohnya? Kerja lebih masa, tanpa mengenal erti rehat. Akibatnya memakan diri sendiri, badan semakin lemah kerana tidak mendapat rehat secukupnya.

Hampir separuh daripada FB Friendlists saya ini adalah kenalan daripada tempat saya pernah bekerja. Saya pernah bekerja part time di kilang kecil menjahit pakaian sekolah, F&B service assistant di Tang Dynasty Hotel dan Sutera Harbour, office clerk di kilang tayar Mawau Telipok dan SK Tyre Inanam, 1 tahun sebagai Scheduler bersama Avia Services, dan akan masuk 10 tahun bersama Shell Malaysia pada November tahun ini. Saya memang jenis kuat bekerja, dan tahap kehidupan saya sekarang bukanlah untuk menarik perhatian orang tapi memberi inspirasi kepada golongan muda disana supaya tidak leka dengan masa dan peluang yang ada. Sentiasa beringat ketika senang, hormati orang lain seperti mana kamu ingin dihormati. Amalkan sikap rendah diri tanpa mengenal bangsa.

Shaklee telah memberi saya satu lagi peluang untuk berubah. Berubah dari segi kesihatan, ketahanan diri terutama orang yang  macam saya sudah masuk 30an, insentif cash bonus, conference trip, dan car bonus. Part yang paling saya jatuh cinta dengan Shaklee adalah, mesra keluarga. Boleh bawa anak kecil belajar Nutrisi Free, kelas business percuma, event Shaklee macam conference yang saya pergi Sunway baru baru itu pun ada ruangan KHAS untuk SID yang ada bawa anak-anak. Tidak perlu make up tebal2, tidak perlu pakai baju mahal-mahal, cuma datang dan timbah ilmu. Hanya jadi diri sendiri dan bersedia untuk hadam semua ilmu yang dicurahkan. Bukan tidak mampu bergaya, tapi sebab kepuasan untuk jadi sendiri itu ada.

Buat Shaklee bukanlah senang (bagi yang tidak tahan), hari pertama waktu kerja banyak yang kita perlu terokai, berkenalan dengan orang di tempat kerja, tapi kalau kita duduk diam saja tengok komputer tanpa tegur menegur, rasanya kita akan maju kehadapan? Gerenti duduk di tempat sama selama 20 tahun kalau tidak mau keluar dari ruang selesa, silap haribulan ruang itupun di ambil alih. Saya sendiri pun pernah juga melencong sekejap sebab anak kandung sendiri lagi penting dari anak anak Shaklee iaitu downline saya. Apabila saya tersedar, anak anak Shaklee adalah tanggungjawab saya juga dan saya perlu bimbing mereka sehingga menjadi macam saya. Setiap bulan bonus 4 angka, setiap bulan dapat conference point untuk melayakkan diri sekurang-kurangnya Regional Trip 2018 nanti. Untuk yang buat pilihan makan sendiri, kita doakan mereka terbuka minda untuk fokus makan sendiri dan rebut peluang kumpul bonus juga.

Pagi ini, semua SID sibuk closing. Aik? Bukankah Shaklee ini business santai-santai, kenapa sampai mau ada closing macam kerja office pula? Part ini terpulang dengan diri sendiri. Ada yang set target setiap bulan mau capai jualan 100 botol Vivix, ada yang mau capai 100 member baru, ada juga yang mau capai car bonus. Kepuasan closing itulah yang akan menentukan keupayaan mereka sampai mana. Mampu atau tidak, kebanyakan SID ini jenis yang luarbiasa, mereka bukan macam orang di luar sana yang hanya melihat saja atau pun batuk di tepi tangga tapi bawa tin kosong jalan-jalan. Saya pun salah satu daripada orang yang luar biasa itu. Yakin kan? Sebab saya pun sudah capai target bulan ini. Untuk bulan depan, saya ingin melangkah lagi maju. Adakah kamu berminat menjadi sebahagian daripada pasukan luar biasa #Fokus369? Inilah masa dia.

Whatsapp saja: 0168128716, perkenalkan diri dan jadilah seorang yang luar biasa baik.

Ada banyak lagi saya ingin kongsikan hari ini, tapi biarlah simpan untuk masa akan datang lagi. Dalam kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat, Kotobian Tadau Tagazo do Kaamatan, Pibabasan om Pisompuruan Maya Koubasanan kepada di Sabah dan Selamat Ari Gawai, Gayu Guru Gerai Nyamai, Lantang Senang Nguan Menoa kepada semua di Sarawak.

Salam dari saya yang jauh di tengah laut Sarawak.

18198731_2003702653182659_7592697186962247086_n

Healthier Life, Happier Life

Girllyen Marcie (#Focus369)
Your Trusted SID
Pengedar Shaklee
Seluruh Malaysia
Tel: 0168128716
Email: detoxbah@gmail.com
FB: www.facebook.com/detoxbah
Instagram: www.instagram.com/detoxbah

About Girllyen

Follow your passion, not your paycheck. Enjoy fairy tales, but make history by living in the reality. This is about my story on how I keep surviving in the real world. Cheers to another thousand years! Please be reminded that my blog content is written in English & Malay in casual way.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s