Punca Gout & Reumatik

Semalam saya baca satu buku ni, “Cara Holistik Menangani Kesihatan Gout dan Reumatik” terbitan Synergy Media, salah satu editor iala Dr Hassan Noor. Buku ini boleh didapati di bookstore berdekatan dengan anda.
Gout dan reumatik merupakan dua penyakit yang saling berkait. Salah satu penyebab reumatik adalah terbentuknya kristal pada sendi akibat meningkatnya kadar gout. Gout akan menjadi serius apabila kadar asid dalam tubuh manusia semakin meningkat. Keadaan inilah menyebabkan penyakit gout timbul pada seseorang. Gout adalah penyakit akibat peningkatan asid. Ia merupakan suatu bentuk penyakit sendi yang biasanya menyerang jari-jari kaki, terutama ibu jari kaki. Penyakit ini juga sering menyerang lutut, tumit, pergelangan tangan, pergelangan kaki, jari-jari tangan dan siku. Penyakit ini biasanya dikaitkan dengan penyakit keturunan, tapi bukan kerana genetik tapi lebih disebabkan oleh pola makan yang lebih kurang sama.
Punca utama penyakit gout adalah disebabkan oleh pengambilan makanan yang terlalu banyak mengandungi asid seperti organ dalaman haiwan. Akibatnya kadar asid di dalam darah meningkat. Penyebab lain adalah seperti pengambilan alkohol, stress, infeksi dan ubat-ubat tertentu (seperti ubat yang mengandungi dos rendah asid salisilat). Secara semula jadi lelaki berusia 30 tahun dan ke atas lebih terdedah kepada penyakit gout. Ini kereana, kadar asid pada kaum lelaki cukup tinggi. Sementara itu, kadar asid pada wanita biasanya rendah dan baru meningkat setelah menopause.
Langkah utama untuk mencegah penyakit gout adalah dengan mengurangkan pengambilan makanan-makanan yang mengandungi kuantiti putin yang tinggi. Contohnya seperti daging itik, burung dan organ dalaman haiwan (perut, hati, limpa dan lain lain). Banyak mengambil makanan berserat dan buah buahan atau jus segar. Ia secara tidak langsung dapat menurunkan risiko diserang penyakit gout. Di samping dengan mengurangkan makanan beralhokol, banyak minum air masak dan sentiasa bersenam.
Mencegah penyakit gout merupakan pencegahan untuk penyakit lain. Contohnya seperti kolesterol tinggi, hipertensi, gangguan jantuang, strok, diabetes mellitus dan osteoporosis.
Ramuan herba untuk mengatasi Gout & Reumatik.
Gandarusa
Kandungan kimia: Justicin, minyak asiri, kalium, zat pati dan alkaloid yang agak beracun
Kesan Farmakologi – Melancarkan peredaran darag, anti reumatik dan menurunkan suhu badan
 promotion_201705_Enrolment_MS
Bahan:
10 gram gandarusa kering
7 gram batang wali kering
5 gram buah mahkota dewa kering
10 gram daun misai kucing kering
5 gelas air
Cara membuat:
Cuci bersih semua bahan, kemudian rebus dengan 5 gelas air sehingga menjadi 2 gelas.
Cara minum:
Minum 2 kali sehari. 1 gelas sekali minum. Minum 1 jam sebelum makan.
APAKAH SUPLEMEN YANG DICADANGKAN UNTUK MEMBANTU PESAKIT GOUT?
1) Vivix
2) Alfalfa
3) OmegaGuard
4) Performance Drink
VIVIX – Melindungi DNA, memperbaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalan genetik, menggalakkan pembentukan mitokondria di dalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel.
ALFALFA – Menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak untuk tujuan detoks.
OMEGAGUARD – Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui di dalam ikan laut dalam. Kedua-dua asid ini dipercayai mampu mengurangkan keradangan pada sendi pesakit.
PERFORMANCE DRINK – Memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak berlaku dehidrasi.
 IMG_6512
BAGAIMANA PULA DENGAN PENGAMBILAN VITAMIN C?
Pesakit Gout boleh mengambil Vitamin C. Namun secara sederhana dan tidak berlebihan. Vitamin C adalah uricosuric semulajadi yang bermaksud ia membantu buah pinggang menyingkirkan asid urik. Vitamin C juga adalah asid askorbik. Jika diambil berlebihan boleh menyebabkan air kencing menjadi lebih berasid yang boleh meningkatkan risiko penyakit batu karang.
Sebaiknya pengambilan vitamin C untuk pesakit gout adalah di dalam dos 500mg hingga 1000mg sahaja sehari. Jika perlukan dos lebih, bincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu untuk pastikan ia adalah sesuai dengan badan anda.

 IMG_6513

Sekiranya anda ingin cara yang lebih cepat dan mujarab untuk membantu mengurangkan simptom gout ini, anda boleh iktiar Vivix sekarang.

Healthier Life, Happier Life

Girllyen Marcie (#Focus369)
Your Trusted SID
Pengedar Shaklee
Seluruh Malaysia
Tel: 0168128716
Email: detoxbah@gmail.com
FB: www.facebook.com/detoxbah
Instagram: www.instagram.com/detoxbah

About Girllyen

Follow your passion, not your paycheck. Enjoy fairy tales, but make history by living in the reality. This is about my story on how I keep surviving in the real world. Cheers to another thousand years! Please be reminded that my blog content is written in English & Malay in casual way.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s